Glutenfritt surdeigbrød og melkefri is på Margit Vea AS instagram

  • Skrevet av Margit Vea
  • 17. oktober 2016

Margit Vea AS instagramkonto gir mange gode tips. Flere av tipsene er aktuelle for de av dere som lager mat uten gluten og animalsk melk. Vår kursholder Mette Kahrs Dykesteen legger daglig ut tips til glede for mange av våre følgere.

I dag var det tips til is av frosne bananer, bringebær, eggeplomme, kokosmelk, litt ekte vanljepulver og topping med kokosflak, ceylonkanle og litt honning.

Tidligere denne uken var det tips om glutenfritt surdeigsbrød. Spørsmål kan sendes til mette@margitvea.no.

Her har dere oppskriften:

Glutenfri surdeigsstarter

I denne oppskriften er det benyttet originalt jyttemel for å lage glutenfri surdeigsstarter. Man kan også lage glutenfri surdeigsstarter på bokhvetemel, rismel, quinoamel.

Lag aprikos- eller rosinvann til denne starteren også, men la den gjerne stå lengre før du siler av frukten.

Dag 1:

50 g jyttemel, originalt

¾ dl rosinvann

Fremgangsmåte:

Bland sammen mel og vann og ha deigen i et glass med lokk. La lokket sitte løst på, slik at melkesyrebakteriene i deigen får oksygen. Hvis du har deigen i et norgesglass, bruker du ikke strikken. La deigen stå på kjøkkenbenken eller i et skap i ett døgn. Til glutenfri starter trenger man gjerne noe mer vann enn til vanlig.

Dag 2:

50 g jyttemel, originalt

¾ dl romtemperert vann

Femgangsmåte:

Tilsett nytt mel og vann i deigen du har satt. Hvis deigen er veldig bløt, kan du ha i litt mer mel (den skal se ut som en tykk pannekakerøre). La blandingen stå tildekket på kjøkkenbenken i ca. 24 timer.

Dag 3:

50 g av deigen du har satt (resten kastes)

50 g jyttemel, originalt

¾ dl romtemperert vann

Fremgangsmåte:

Ta av 50 g fra deigen du har satt, tilsett mel og romtemperert vann. La blandingen stå tildekket på kjøkkenbenken i ca. 24 timer.

Dag 4:

1ss jyttemel, originalt

2ss romtemperert vann

Fremgangsmåte:

Tilsett mel og romtemperert vann til starteren. La blandingen stå tildekket på kjøkkenbenken i ca. 12 timer. Den er nå klar til å bakes med.

Glutenfritt surdeigsbrød

Gir 1 lite brød

Steketemperatur: 180–200 °C

Steketid: 40–50 minutter

1 ½ ss surdeig

4 ½ dl romtemperert vann

100 g rismel

100 g bokhveteflak

300 g jyttemel originalt

1 ts salt

ev. 1 håndfull frø eller valnøtter

ev. mer mel

Slik gjør du:

1. Finn frem en stor plast- eller glassbolle. Rør surdeigen ut i vannet. La dette stå tildekket et par timer på kjøkkenbenken. (Rekker du ikke dette punktet kan du hoppe over det, og blande i melet med en gang, men dette bidrar til å sette prosessen litt mer i gang).

2. Bland inn mel, salt og eventuelt frø eller nøtter. Rør alt godt sammen, bruk gjerne en god slikkepott. Ha i mer mel om du synes deigen virker veldig løs. Deigen skal være ganske fast, men også litt klissete.

3. Dekk til deigen med plastlokk, tallerken eller plastfolie. La den stå og heve i 8–12 timer.

4. Hell deigen over i en brødform dekket med bakepapir. En god slikkepott er fin å bruke. La brødene stå og heve enda et par timer (1–4 timer), til de er blitt luftige og fine.

5. Stek brødene på nederste rille til de er gylne og gjennomstekt. Hvis du vil ha en sprøere skorpe, kan du spraye litt vann i ovnen under stekingen eller bruke stekeovnens dampfunksjon. Lar du brødene avkjøles på rist, uten håndkle, blir de også sprøere.

6. Oppbevar brødet inni et kjøkkenhåndkle, da holder det seg best.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del