Forskere trekker seg fra arbeidet med nye kostholdsråd

  • Skrevet av Margit Vea
  • 24. mai 2023
Nye kostholdsråd er på trappene, og igjen er det uenighet og diskusjon. Flere forskere har trukket seg fra arbeidet, de kjenner ikke igjen rapporten.
Lederen av gruppen, professor Rune Blomhoff er fornøyd med at det er stor konsensus, enighet. Og jeg spør da om han mener det stor enighet mellom dem som er enige? En av medlemmene, Marit Kolby,  har trukket navnet sitt fra rapporten, – hun sier til Morgenbladet at rapporten er helt ugjenkjennelig i forhold til det fagfellevurderte arbeidet som ble gjort i forkant, det har skjedd en hel masse på veien, så budskapet som nå kommer ut om ultraprosessert mat, står hun overhodet ikke inne for.
Jeg er ikke overrasket. Utforming av rådene har i flere tiår vært basert på politikk, påvirkning av lobbyister og ikke forskning. At Marit Kolby i utgangspunktet ble invitert inn i gruppen som skulle utforme de nye rådene, er overraskende. Normalt blir de kritiske og upolitisk korrekte ikke inkludert i arbeidet med å utforme nye kostråd. De blir heller ikke ansatt i offentlige stillinger, på universitet m.m. Om du for eksempel ikke vil undervise at mettet fett er skadelig og kolesterol farlig, servere propaganda for studenter på universitetsnivå, er det vanskelig å få jobb. Noen omplasseres om de skifter mening underveis etter å ha studert forskningen, som ikke  samsvarer med det offentlige, så blir du omplassert. Jeg har venner som har opplevd dette.
De forskerne jeg opplever har størst kunnskap om ernæring og kosthold, er de som ikke er ansatt i det offentlige. Noen gode eksempler er ansvarlig redaktør i Helsemagasinet Dag Viljen Poleszynski og  fagredaktør Iver Mysterud. Marit Kolby, som nå trekker navnet fra rapporten, er også svært troverdig, og jeg anbefaler boken hennes: Hva og når skal vi spise. 
Av den grunn, og flere andre, anbefaler jeg befolkningen om å ikke følge de norske kostholdsrådene, verken de gamle eller de nye. De er basert på politikk, ikke forskning og sunn fornuft.
Et enkelt utganspunkt er å spis naturlig usprøytet mat, frukt og grønt med skrell og kjøtt og fisk i hele stykker. Ikke spis for mye, ikke for ofte.

Verden går ikke akkurat fremover. Jeg har skrevet utallige artikler og kronikker om temaet kostholdsråd, og jeg er gått litt lei av hele kostholdsråd-debatten. Helsebyråkratene gjør som de vil, samme hva. Det er lobbyistene som vinner…

Denne saken er fra 2015: Kostråd som gir mening

Enda en sak fra 2015: Kosthold med mål og mening

Måltidsglede- sunt for alle? 

Vil du støtte arbeidet mitt?
Vipps: 792562

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del