Fisk mot barne-astma og eksem

  • Skrevet av Margit Vea
  • 28. november 2011

«Spis fisk så blir du frisk»

(Foto: margit vea)

At fisk er godt for helsen, har vi lenge vært klar over. Nå har forskere også funnet ut at hvis barna får fisk før de er ni måneder gamle, har de nesten halvparten så stor risiko for å utvikle astma, sammenlignet med de som får spise fisk senere. Det er en svensk forsker, Emma Goksør, som har funnet stor sammenheng mellom fiskespising og astmasymptomer i en svensk studie med over 4000 barn født i vest Sverige. Barn som hadde spist fisk før de var ni måneder gamle, hadde nesten halvert risiko for gjentatte astmasymptomer.

Fiskesorten barna fikk servert oftest, var hvit fisk (79 %), for eksempel torsk. På andre plass kom laks.

Årsaken til at fisk hjelper mot astma kan være at fisk har stor positiv innvirkning på immunsystemet. Forskere har lenge visst at fisk også beskytter mot eksem. Tidligere undersøkelser har også vist at gravide kvinner som spiser mer enn 340 gram fisk i uken, får de mest intelligente og sosiale barna. Disse barna har bedre evne til å kommunisere og bedre finmotirikk enn barn som fikk lite næring fra fisk mens de lå i mors mage.

Studier viser at omega 3 i seg selv ikke holder, og derfor gir ikke omega 3-tiskudd samme effekten på helsen. Fisken kan inneholde noe vi ikke kjenner til enda, mener forskerne. Vi slipper heller ikke unna tran. Forskere har ikke funne assosiasjon mellom barns traninntak ved ett års alder og astma og eksem. Igjen viser det seg at det beste er å innta maten i sin naturlige form!

Dette er mulige forklaringer på hvorfor fisk er bedre enn tilskudd:

– Fisk er mer enn bare omega 3- fettsyrer. Fisk og skalldyr er ypperlige proteinkilder, rike på taurin, NDAH og steroler og inneholder sink selen, jod, vitamin D og vitamin B12.

– Fiskeolje og tran er ikke fullgode erstatninger for fisk, og at å spise «naturlig» mat er bedre enn raffinerte næringstilskudd.

– Fiskespising første leveår kan være et tegn på en gunstig livsstil i familiene, noe forskerne ikke klarer å måle med sitt spørreskjema.

En god fangst kan friste de mest kresne smaksløker.

Babyer bør introduseres for fisk når de er rundt 6 måneder gamle. Fra 9 måneders alderen, kan barna spise sammen med resten av familien så lenge familien spiser variert. Hvis det er fiskeallergi i familien, bør dere være ekstra varsomme når barnet introduseres for fisk.

Foreldre har en tendens til å styre unna fisk og sjømat fordi de tror at barna ikke liker det. Men studier med skolebarn har vist det motsatte, nemlig at barn liker fisk. Derfor, lag fisk som barna liker – og la dem være med på kokkeleringen! Nedenfor er et forslag til en fiskerett dere kan prøve.

Dere kan lese mer om undersøkelsen på forskning.no: http://www.forskning.no/artikler/2011/november/305672

UHU-pasta med reker eller stekt fisk

Barna var litt skeptiske første gangen de ble servert pasta med pesto. Men etter en grundig smaksprøve, var tallerken full. Dette er retten for de som er glad i reker.

Pasta til 4 personer

1 porsjon grønn pesto

½ – 1 kg reker eller fisk (stekt laks eller torsk)

ev. litt hvitløk og 1 ss olje

cherrytomater

ev. parmesanost

Rens først rekene og kok så pasta etter anvisning på pakken.

Lag grønn pesto, for eksempel basilikum eller koriander (dere kan også kjøpe ferdiglaget på glass) og hakk ev. hvitløk. Det er ikke nødvendig, men rekene smaker enda bedre om dere så vidt surrer dem i litt olje og hvitløk. Bruker dere fisk, steker dere fisken i små fileter i stekepanna med salt og pepper.

Bland reker, ev. fisk, pesto og pasta.

Pynt med cherrytomater og dryss ev. på parmesanost.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del