Erfaringer av å bruke kraft i babymaten

 • Skrevet av Margit Vea
 • 30. mars 2018

Debatten om kraft i babymaten har skapt engasjement. Her er noen erfaringer med å bruke kraft i barnemat, delt på sosiale medier. Jeg noterer ikke navn her i artikkelen, men har kildene lagret om noen skulle tvile på det som blir sagt og skrevet.

 • Jenta mi (nå 15. måneder) fikk styrkedrikk med kraft, eggeplomme og cososa daglig fra ca. 4,5 måneder, og slukt det! Frisk og rask, elsker mat og sjeldent syk. Fått masse inspirasjon fra bloggen din og barnematboka di. Og grøt fikk hun ikke før rundt 10–11 mnd. Heldigvis en oppdater og støttende helsesøster hele veien…
 • Gutten vår (nå 2 ½ år) har drukket kraft siden han begynte med annen drikke enn morsmelk! Ikke tvil i min sjel at det har gjort han godt (på toppen av de ande valga jeg har tatt mtp barnemat) aldri magevondt, aldri forstoppa, aldri noen problemer, aldri kjøpegrøt heller.
 • Jeg er ei bestemor som har vært så heldig å få lage middag til mitt barnebarn. Fra hun var 6 måneder har jeg laget middag med hjemmelaget kraft, masse grønnsaker. Opptil 10 forskjellige grønnsaker kokt i kraft. Alt av middag jeg har laget har vært kokt i kraft. Når det er fisk, trekker jeg fisken i fiskerkaft og koker grønnsaker i den samme kraften. Den ungen elsker all maten. Nå er hun 14 måneder og spiser alt hun får. Og hun har ikke vært SYK en eneste dag i sitt lille liv. Jeg er overbevist om at det er den gode kraftfulle maten, uten tilsetningsstoffer som har gjort at hun ikke har vært syk.
 • For en del år siden hørte jeg ei gammel dame fortelle om en gutt som legene mente ikke kom til å vokse opp. Hun fikk ham med seg hjem for at det skulle få dø der. Hun gikk til slakteren og tigget kraftbein, kokte kraft av dem og gav barnet. Først bare litt sammen med brystmelken, etterhvert mer og mer. Gutten vokste og la på seg, og ble frisk som de andre barna hennes.
 • Jeg startet å fullamme jenta min da hun ble født, men klarte det ikke mer enn 5 uker. Da startet meg med en flaske MME til dagen, og plutselig hadde jeg en urolig og gråtende baby hver dag etter hun hadde fått flaske. Magen stoppet helt opp i 3–4 dager. Jeg byttet da ut den ene flasken med MME med kraft med aprikossaft, tran og cocosa, og da ble jenta mi mer tilfreds og magen ble som den hadde vært før jeg prøvde MME.  Jeg fikk dessverre ikke til å amme så mye og lenge som jeg hadde håpet på, så da gikk jeg mer og mer over til MME men fortsatte med en flaske kraftdrikk i tillegg til MME.
 • Man kan lure på hvorfor matemner som kraft blir gjenstand for slik motstand, mens så mye annet ugunstig i vår moderne livsstil får gå under lupa. At det å nevne kraft som et positivt innslag i småbarns kosthold skal bli karakterisert som «ekstremisme» får meg til å skjønne at vi fortsatt har en lang vei å gå.
 • Jeg fikk et prematurt barn som ikke hadde fått nok mat da det lå i magen min. Hun var svært liten og svak, men fikk morsmelk selv om det var krevende å amme et så lite barn. Jeg pumpet morsmelk dag og natt. Til tross for dette la hun lite på seg. Så snart hun var 4 måneder startet jeg med mat, blandet morsmelk, sviskeavkok, moste gulrøtter og leverpostei og rapsolje. Hun fikk saltfri kjøttkraft og moste gulrøtter og drakk avkok av svisker og aprikoser da dette gav jern i tillegg til morsmelk. Jeg trosset helsestasjonen og forholdt meg til ny forskning ved barneklinikken på Haukeland sykehus. Introduserte gluten lenge etter retningslinje tilsa. I dag er hun en frisk og rask jente på 6 år som klarer seg svært fint.
 • Jeg klarer ikke se hva kraft skulle inneholder som ikke var bra for babyer. I tillegg vil kanskje kraft erstatte industrielt fremstilt babymat. Altså en vinn-vinn situasjon i mitt hode.
 • Jeg serverte mine barn bare hjemmelagete middager. I dag er jeg ivrig kraftkoker, og jeg skulle ønske jeg visste da det jeg kan nå, slik at de også hadde fått kraft. Det er neppe ekstremt å gi barna det barn i de fleste kulturer har fått «til alle tider», før barnematen til Nestlé gjorde sitt inntog.
 • Jeg kan komme på SÅ SJUKT MANGE ting som små unger i dag får servert som fortjener betegnelsen «vomfyll» så enormt mye mer enn kraft! Og hva skal man si og gjøre for å fortjene betegnelsen «ekstremist» innen ernæring …? Når ble det ekstremt å promotere de matvarene som har holdt oss gående i hundretusenvis og millioner av år? «Folk» har blitt så Toro-blinde og Pepsi Max-dopa at de ikke lenger klarer å se hva som er skikkelig mat og ikke …
 • Ingen tvil om at kraften gjør godt for store og små. Veldig god erfaring fra oss som bruker det (nesten) hver dag
 • Begge mine fikk kraft når de var små, og de fikk aldri ferdiggrøt, noe helsestasjonen mente jeg måtte kjøpe for de var skeptisk til ordentlig mat.
 • Dette har vært brukt av våre besteforeldre, oldeforeldre bakover i generasjoner, de hadde jaggu ikke alle de livsstilsykdommer vi har i dag. Nå er endelig kraft tatt frem igjen og det er bra.

HAR DU ERFARINGER MED Å BRUKE KRAFT I BABYMATEN? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del