Enkel oppskrift på hverdagsmeny som gir deg bedre helse
De beste råvarene er de som er ferske og fargerike. Mat med mye farger innebærer at kostholdet blir variert og inneholder mye liv (mikroorganismer), mange gode vitaminer, mineraler og sporstoffer. Et slikt kosthold er fantastisk for deg som er syk, som har behov for å dempe betennelsene i kroppen samt støtte immunforsvaret.
Her har du noen enkle råd for hva du kan spise hver dag for å sikre kroppen gode næringsstoffer, byggestoffer og energi.
Grønnsaker, urter, krydder og bær:
- 2–3 kopper med grønne blader som for eksempel grønnkål, spinat, ruccola, spirer, bladbeter, nestle, ulike urter og/eller annen type salat.
- 2–3 kopper med bær og grønnsaker som har sterk farge, som for eksempel blåbær, solbær, rødbeter, brokkoli,
- 2–3 kopper med grønnsaker som inneholder mye svovelholdige stoffer (glukosinonater), som blomkål, kål av ulike slag som hodekål, rosenkål, rødkål og løk av alle slag (hvitløk).
Krydder, vær raus og bruk daglig krydder som ingefær, gurkemeie, chili, og andre krydder som pepper (kajennepepper), ceylonkanel m.m.
- 1 kopp probiotisk drikke, eller litt fermenterte grønnsaker, som for eksempel kefirvann, kefirmelk, tjukkmjølk (ikke alle som tåler melk), kombucha, fermentert kål eller andre fermenterte grønnsaker.Dette er mat som beriker tarmfloraen med gode bakterier og slik også bidrar til å støtte immunforsvaret. En god tarmhelse forebygger sykdom og reduserer risiko for betennelser i kroppen.
Hvis du får mye luft i magen av kål og løk, så kan du koke dem i starten.
Råe grønnsaker og frukt inneholder mye fiber. Det er god mat for nyttige tarmbakterier, de som gjør en viktig jobb for kroppen vår, og kalles derfor også for prebiotisk mat.
Du kan også lage juice av grønne blader, grønnsaker og frukt. Dette gjelder særlig dem av dere som har en ømfintlig mage og som ikke har bakterier som kan hjelpe dere med plantefiber.
Vil du lære hvordan du kan reparere ditt indre økosystem?
Meld deg på onlinekurs over 5 uker.
Kroppen trenger også byggeklosser:
- fett av god kvalitet – gul olivenolje, hvitt kokosfett, meierismør (gjerne klarnet smør), fett fra kjøtt (gjerne fra kraft), tran av god kvalitet og nøtter.
- protein – egg og kjøtt av dyr som har spist gress og ikke industrielt fôr. Kjøtt fra indre organer, hjerte, lever og nyrer inneholder blant annet Q10 som er vanskelig å finne i andre matvarer.
Ekstra tillegg:
- tang og tare, ca. en gang i uka, for å få tilskudd av jod. Dryss over salaten, ha det i supper eller gryteretter. Noen bruker det i salte kjeks og surdeigsbrød.