Eksperimentell barnemat

  • Skrevet av Margit Vea
  • 31. mars 2011

Det virker meningsløst å først fjerne næringsstoffer i en matvare, for så å erstatte dem med lignende næringsstoffer fra helt andre råvarer.

Fettet fjernes fra melken. Den magre melken kondenseres, pumpes opp i et tårn, sprayes, tørkes med varmluft og lander som pulver. En slump palmeolje eller annen herdet vegetabilsk olje deles opp i fettsyregrupper ut fra hvilket smeltepunkt de har (fraksjoneres), og noen av fettsyregruppene blandes sammen med andre raffinerte vegetabilske oljer. Fettsyrer, oljer, skummetmelkpulver blandes med korn, for eksempel havre, maltodekstrin (et karbohydrat som utvinnes av stivelse og opptas like lett av kroppen som sukker), mineraler (blant annet jernfuramat) og vitaminer. Grøtpulveret til babyen er klar for å røres ut i lunkent vann.

Radikal forandring av råvarer

Hva er vitsen med å fjerne melkefettet, som inneholder hele 400 ulike fettsyrer, fra melken, for så å erstatte det med palmefett og raffinerte vegetabilske oljer? Er det pris og/eller holdbarhet? Det å erstatte melkepulver med skummetmelkpulver og vegetabilsk fett i mat, mener jeg gir barna et dårlig produkt.

Jeg har sendt flere e-poster til Nestlé med spørsmål om de har vurdert å erstatte mettet fett fra palmeolje med mettet fett fra melk eller smør som er mer naturlige og ubearbeidede råvarer, eller bruke jomfruoljer som er mye sunnere enn raffinerte oljer. Jeg får ikke svar. Er raffinert palmeolje noe vi vanligvis har på kjøkkenbenken, – noe vi selv ville puttet i barnematen? Neppe!

”Vegetabilsk fett”

Vegetabilsk fett står ofte oppført på listen over ingredienser i barnemat. Regler for ingrediensmerking av matvarer fastslår at samlebetegnelsen ”vegetabilsk olje” skal føres opp, ikke spesifikt hvilken type olje som blir brukt. Det er derfor ofte umulig å vite om barnematen du kjøper inneholder palmeolje, hvis du da ikke tar direkte kontakt med produsenten.

Palmeolje finnes blant annet i Nestlés grøtpulver og sortimentet NaturNes. Nestlé forsvarer merkingen med at det til tider kan skje endringer i oljemiksene som blir brukt i produktene. Det er dyrt å endre emballasjen hver gang det skjer små endringer i oljesammensetningen. Nestlé mener de har stor fokus på riktig fettsammensetning i forhold til andel mettet, enumettet og flerumettet fett. Palmeolje tilsettes barnemat fordi mettet fett er nødvendig for spedbarn. Men Nestlé presiserer at de kun plukker ut den delen av palmeoljen som gir en optimalt fettsammensetning sammen med de andre vegetabilske oljene de bruker (for eksempel rapsolje i grøter).

Babyer skal ha mettet fett

Ikke alle er klar over at morsmelken inneholder hele 50 % mettet fett. Babyer trenger alle typer fett, også mettet. Barnet skal derfor ikke kun ha flerumettet fett når det begynner med fast føde.

Nordiske ernæringsanbefalinger gir anbefalinger for maks mengde mettet fett, men også maks mengde flerumettet fett. Et høyt inntak av flerumettet fett kan muligens være uheldig ved at det kan føre til økt dannelse av frie radikaler og endret immunforsvar.

Kaldpressede oljer har høyere innhold antioksidanter, vitaminer og mineraler enn raffinerte oljer. Viktige næringsstoffer utnyttes bedre i kroppen når vi får dem fra matvaren i sin naturlige form, som fra kaldpressede oljer og meierismør, enn om de er tilsatt matvaren i etterkant.

Ekte barnemat

Industriprodusert barnemat er eksperimentell matlaging. Ved å gi barna denne type produkter, gir vi barna mat som har vært gjennom en radikal forandring. Ekte barnemat handler om å ta skjeen i egen hånd. Om å ta kontrollen over seg selv og barnets liv, egen handling – og kjenne gleden over å lage god mat til både seg selv og barnet hver eneste dag!

Kos dere på kjøkkenet

Litt fakta:

Morsmelken inneholder

Kalorier

71

kcal

Proteiner

1.3

gram

Fett

4.1

gram

Mettet fett

1.8

gram

Enumettet fett

1.6

gram

Flerumettet fett

0.5

gram

Transfett

M

gram

Kolesterol

16

mg

Karbohydrater

7.2

gram

Sukker

0

gram

Palmeolje utvinnes fra palmefrukten. Palmetrærne dyrkes i enorme plantasjer i mange regnskogsland, spesielt i Asia. Etablering av oljepalmeplantasjer er i dag den viktigste drivkraften bak avskoging i land som Malaysia og Indonesia. Les ingrediensmerking når du handler, unngå produkter med palmeolje og ta kontakt med produsenten om produktet inneholder ”vegetabilsk fett”.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del