Drikke som gjør godt for magen

  • Skrevet av Margit Vea
  • 9. januar 2019

Vi får ofte spørsmål om melk på kursene våre. Syrna melkeprodukter er lettere for tarmene å fordøye enn vanlig melk, men hvilken «surmelk» er egnet til små barn?

Styr unna de fettfattige variantene da små barn trenger fett. Unngå også syrna melkeprodukter som tilsatt sukker. Mange tror Biola er trygt, men det er den ikke. Biola er tilsatt bakteriekulturer, LGG, A og B, og anbefales ikke å gis til barn under 2 år da vi ikke vet hvilken virkning dette har på sikt.

Økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, helst 4 % fett, er syrna melk som du trygt kan gi barnet ditt så lenge det ikke har allergi eller intoleranse for melk. Den er laget på lavpasteurisert og ikke-homogenisert melk som er syrnet med Rørosmeieriets egen tettekultur, en tradisjonell bakteriekultur som sies å ha sin opprinnelse fra tettegrasplanten. Det er et ganske bredt spekter av bakterier tilstede i selve tettekulturen som brukes i produksjonen av Tjukkmjølk, noe som ofte er tilfellet med slike tradisjonelle kulturer. Disse bakteriene omfatter deriblant ulike stammer av Lactococcus lactis subsp. LactisLactococcus lactis subsp. Cremoris, og Leuconostoc mesenteroides Det finnes enkelte stammer i Tjukkmjølka som produserer fiber, såkalt EPS. Dette fibret beskytter disse probiotiske bakteriene gjennom fordøyelsen og stimulerer vekst av de snille bakteriene. Det er dette om gjerne omtales som prebiotika. Fibret er også med på å gi den karakteristiske tykke og seige konsistensen til Tjukkmjølka, altså er det et naturlig fortykningsmiddel.

Bli medlem i Margit Vea babymatklubb 🙂

Tjukkmjølk kan gis alene i flasken, men du kan også blande den med for eksempel aprikossaft. Denne drikken kan barnet få fra rundt 9 måneders alderen:

Tjukkmelk med aprikossaft
1 dl tjukkmjølk fra Røros eller Kefir
1 dl aprikossaft

Aprikossaft lager du med å koke opp tørka økologiske aprikoser i vann. Mos det godt. Noen siler safta gjennom en sil.

Tjukkmjølkspudding

3 plater gelantin
3 dl aprikosmos/saus (ikke for tykk)
3 dl Tjukkmjølk fra Røros

  1. Bløtlegg gelantinplatene i en bolle med kaldt.
  2. Kok opp aprikosmose. Klem vannet ut av den myke gelantinen og rør dem ut i den varme mosen. Avkjøl noe.
  3. Bland inn Tjukkmjølk og helle det over i passe store porsjonsglass. Dekk dem til å la de stå i kjøleskapet til de har stivnet.

Du kan også prøve med banan eller annen most frukt:

3 plater gelantin
1 dl eplejuice
1 banan eller like store mengder most frukt, ev. eple- eller pæremos
3 dl Tjukkmjølk

(Denne saken var en redaksjonell annonse i babymathefte vårt 2018).

Likte du artikkelen? Ikke glem å del