Diettbehandling av ADHD-diagnoser

  • Skrevet av Margit Vea
  • 30. april 2014

Lege Gisle Roksund uttaler til NRK at vi må gjøre noe med skolesystemet for å hindre overdiagnostisering av ADHD. Bruken av ADHD-medisiner er tredoblet på ti år, og Roksund frykter Norge når amerikanske tilstander. Skoler og barnehager er ikke tilpasset urolige småguttekropper.

Diagnoser gir på kort sikt ungene ekstra ressurser i undervisningssammenheng, men skader på lang sikt mener legen.

Tilrettelagt undervisning og praktisk læring er viktig, men maten kan for mange barn være enda viktigere og få større betydning for hverdagen deres. Det forundrer meg stort at det også i denne artikkelen ikke fokuseres på hvordan ulike matvarer kan påvirke atferden hos barn med hyperaktivitet og ADHD – ikke med et ord er dette nevnt. Det nevnes heller ikke i kilden fra Folkehelseinstituttet. De lukker øynene for at kosthold kan ha stor betydning for helsen til disse barna.

Unge guttekropper er naturlig litt urolige. Men vi vet også at kosten, det barna spiser, kan bidra til å skape unaturlig og negativ uro som kan være svært plagsomt og få store følger for dem det gjelder. God og naturlig mat og diett viser seg å kunne ha stor og positiv virkning på mange barn som har fått ADHD diganose. En selvsagt tilrettelegging i hverdagen og i skolen burde vært å gi barna god, naturlig og ren mat – noe ikke bare barn med diagnoser vil nyte godt av, men alle barn! Desverre lukker både leger og politikere øynene for at god mat, diett og fjerning av enkelte råvarer og tilsetningsstoffer, er en effektiv og trygg behandling av ADHD.

Les mer om dette på nettsiden til Norsk Proteinintoleranse Forening

Anbefaler også å lese denne: Hvorfor ikke diettbehandling av ADHD?

11 juni holder jeg matkurs i Haugesund hvor ADHD også er et tema. Vi lager mat uten melk og gluten.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del