Det Norske Måltid

  • Skrevet av Margit Vea
  • 6. januar 2013

Gode norske råvarer er god mat for barn i Norge!

Skru på TV2 kl. 21.45 i kveld og se hvordan det går med laget Vestpå ( Michelle Fredly Dahl, Arnt Johannesen og meg) og de andre fire lagene i finalen i Det Norske Måltid.

Dette er råvarene fra regionen Vestpå (Sogn og Fjordane, Rogaland og Hordaland) vi presenterer og som spiller hovedrollen i de smakfulle og spennende rettene vi serverer dommerpanelet:

– Svinenakke fra Prima Jæren, Prima Gruppen AS, Nærbø i Rogaland.

Saftig og mørt svinekjøtt jeg gjerne anbefaler til både små og store!

– Einebærrøkt laks fra Svanøy laks, Svanøy i Sogn og Fjordane.

Passe salt, smelter på tungen. Får barna smake laks som denne, er det stor sjangs for at de blir hekta:-)

Kvit Undredal, vellagra, Undredal, Sogn og fjordane

For to år siden var hele familien i Undredal, og alle smakte på denne fantastiske osten. Mye smak og mye sjel. Dette er ost vi må unne barna å få smake på (den er ikke for sterk, barnevennlig). Det er viktig å la barn få smaken på god kvalitetsost.

– Hardanger eplelikør fra Hardanger saft- og siderfabrikk, Ulvik i Hordaland

En nydlig likør som kan kjøpes på polet. Ikke for søt og ikke for sur – den gir en ekstra god smak i salater også!

Jeg vil også løfte frem to andre råvarer jeg syntes var ekstra spennende. Blåskjell fra Snadder og Snaskum, Rissa i Sør-Trøndelager økologiske og inneholder mye mat. Kongekrabbe fra Merkevareforeningen Varanger, Bugøynes i Finnmarker god på smak, og det gjør ingen ting om vi spiser mer av denne krabben slik at bestanden holdes i sjakk. Håper prisen på kongekrabbe går ned, slik at også vanlige forbrukere kan nyte delikatessen samtidig som de bidrar til å holde bestanden nede.

I tiden med opptak og planlegging har jeg lært mye av Arnt som er kokk på Bjekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll (anbefaler sterkt et besøk der!). Ikke minst var det svært lærerikt å være med i en konkurranse som gikk på TV, samt treffe mange matengasjerte mennesker fra hele landet.

Jeg har også lært mye om hva matnorge har å by på. Det er oppløftende å se at det mange steder i Norge produseres mat som både er ekte, ren og ærlig – det gir håp for fremtiden! Vi trenger i større grad løfte frem og ta i bruk lokale og tradisjonelle råvarer som gjør godt for både miljø og mennesker.

ØNSKER DERE ALLE ET GODT NYTT MATÅR, og en ekstra stor takk til mine to lagkamerater Michelle Fredly Dahl og Arnt Johannesen for noen uforglemmelige måneder:-)

Likte du artikkelen? Ikke glem å del