Det beste i livet er ofte gratis

  • Skrevet av Margit Vea
  • 16. august 2011

”What a perfect day!” I kveldsolen i går ble jeg helt frivillig sittende fast i fjellknausene, i de store sprekkene hvor blåbærene er best. Blant grønne, frodige bregner vokser de største bærene. Så lykkelig hver gang jeg kommer over en liten tue med store blåbær, busker så fulle av bær at det bare er å løfte på en greina så triller bærene ned i baljen. I blåbærbuskene flyr timene og tankene vandrer fritt.

Deilige næringsrike blåbær, gratis!

I det ulendte terrenget ned den bratte skrenten, var jeg forsiktig og passet på at lokket satt godt for å ikke miste fangsten om jeg skulle snuble. Jeg klarte å holde meg på beina helt til jeg skulle ned på grusveien, men der føyk jeg plutselig fremover og lander med hele tyngden på kneet. Det ble hull i buksen, kneet fikk juling, men jeg klarer å stå. Heldigvis holdt lokket og bærene lå trygt i boksen!

Da guttene var små, ville de alltid være med å plukke blåbær. I dag har de ”viktigere” ting å ta seg til, som å spille fotball, sykle med venner osv. Men da nevøen på 2 år, Stellef, var på besøk og ville være med å plukke blåbær, fikk også 12 åring vår lyst til å ta turen i lyngen bak huset. De minste er som regel mest motivert til å plukke de blå små bærene, så ta dem med på blåbærtur så ofte dere kan!

”Meerr! Plukke mange blåbær, meerr!” sa Stellef mens han tuslet rundt tuene. Med barn i hælene, tømmes begeret fort. Jeg brakk av noen stilker fulle av bær som Stellef kunne kose seg med, så lærer han å plukke selv. Vi pratet og koste oss. Bærene skulle deles med resten av familien og nytes med fløte og is, sa 12 åringen med sitt blåe glis.

«Meerr! Meerr blåbær», sier Stellef.

Man kan filosofere over mangt når man sitter med hendene fulle av store saftige blåbær. Som for eksempel på alt det vi bruker på helsekostprodukter fra fjerne land mens blåbærene visner i hagen. Blåbær er egentlig et ypperlig helsekostprodukt! Det beste i livet er ofte gratis.

Så mye godt man kan lage av blåbær! Rørte blåbær som smaker både på brødskiven og pannekakene. Blåbærsmootie, blåbærmuffins og blåbærpai og blåbærgrøt er barnevennlig mat og noe de minste liker godt. Blåbær hjelper mot løs mage, så ha noen blåbær på lur i fryseren i fall magen skulle komme i uorden.

Barn elsker blåbærgrøt

Blåbærgrøt

(dere kan bytte ut blåbær med bringebær eller andre bær)

ca. 5 dl blåbær

2 – 3 dl vann

sukker etter hvor søte blåbærene er, ½ til 1 dl (gjerne rørsukker)

1 ss potetmel(blandes ut i litt vann)

Slik gjør dere:Ha blåbærene i en gryte. Tilsett vann og gi det et raskt oppkok. Ha i sukker.

Kok opp på nytt og tilsett potetmel rørt ut i vann. Ønsker du tykkere grøt, kan du ha i mer potetmel. Kok så vidt opp på nytt. Bruk mer vann om du synes grøten blir for konsentrert.

Vaniljesaus

Vaniljesaus passer godt til blåbærgrøt, men kan også nytes med blåbær som de er.

3 eggeplommer

3 ss sukker (gjerne rørsukker)

3 dl helmelk eller fløte

fra fra en halv vaniljestang eller 1 ts hjemmelaget vaniljesukker

Slik gjør dere: Kok opp væsken med vaniljefrøene eller vaniljesukker. Visp sammen eggeplommer og sukker. Pisk inn halvparten av væsken i eggemassen og hell deretter alt tilabake i gryten. Varm opp sausen under røring, man pass på så den ikke koker. Da skiller den seg. Avkjøl sausen, men rør i den av og til så dt ikke dannes snerk.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del