Dårlige matvaner på tilbud

  • Skrevet av Margit Vea
  • 13. september 2010

Først var det bleier, to pakker til prisen for en. Deretter kom tilbudet om å få annen hvert barnematglass gratis. Nå kan småbarnsforeldre få to glass til prisen for ett. Industriprodusert barnemat selges til halv pris.

Å sette ned prisen på industriprodusert barnemat er uetisk og burde ikke vært lov. Småbarnsforeldre oppmuntres til å hamstre en vare som fremmer dårlige matvaner. Dette er enda et eksempel på matvarekjedenes forsøpling av vår matkultur. Det «gode» tilbudet bidrar til å forverre barnefamiliers matvaner og skaper dårlig matkultur for de minste allerede fra de ligger i vuggen, klar for å ta til seg nye smaker i matens verden.

Det høye salget av industriprodusert barnemat er stort og bekrefter ferdigmatepidemiens sterke posisjon og utbredelse i Norge.

Vaner etableres tidlig, og det er barnematindustrien fullstendig klar over. Matprodusentenene og matvarekjedene gjør hva de kan for å holde på kundene, og gnir seg i hendene når de klarer å lure småbarnsforeldre til å tro at det å lage maten selv er komplisert og tar altfor lang tid.

Det henvises stadig til tidsklemma som argument for at foreldre ikke har tid til å lage mat til babyene sine, og det i Norge hvor vi har så gode og veletablerte svangerskapspermisjoner! Burde ikke det å lage mat være noe vi bruker tiden på når vi er hjemme med babyen? Gode svangerskapsordninger er til for å gi barna best mulig omsorg de første leveårene. God mat er god omsorg! Dessuten er det en myte at det å lage spedbarnsmaten selv er så forferdelig tidkrevende.

Myndighetene bør regulere og beskytte små barn og forby denne type pågående markedsføring hvor de minste i samfunnet blir skadelidende. Det bør i stedet settes inn ressurser som fremmer god matkultur for små barn, og som veileder og støtter småbarnsforeldre på en slik måte at de blir trygge på at de kan klare lage mat til babyen sin selv.

La tilbudsglassene ligge og kos dere på kjøkkenet! Ta utgangspunkt i maten familien spiser og ikke fremmedgjør barna for naturlige råvarer.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del