Bill Gats satser på morsmelkerstatning

  • Skrevet av Margit Vea
  • 30. juni 2020

Bill Gates er kjent for sitt engasjement i vaksineindustrien. Nå går han inn i morsmelkerstatningsindustrien.

 

Gjennom et selskap de kaldt Biomilq, satser Bill Gates på laboratorieprodusert «morsmelk». Med seg som investorer har han Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg (Facebook grunnlegger) og andre pengesterke personligheter. Det er ikke for å tjene penger, påstår de selv, men alle vet markedet rundt morsmelkerstatning er enormt stort. Det antydes at verdien for morsmelkerstatning innen 2026 globalt, vil være verdt nesten 104 milliarder dollar.

Morsmelkerstatning er på listen over faktorer som bidrar til mindre mangfold av mikroorganismer i tarmfloraen til spedbarn. Det gir økt risiko for sykdom og uhelse. 

Bakterier i morsmelken gjør godt for babymager

Biomilqs, som selskapet heter, har to kvinnelige medstiftere. En er matforsker fra General Mills, med lang erfaring i å produsere ultraprossesert mat, og Gates Foundation, hvor hun forsket på plantebaserte proteiner. Den andre er cellebiolog som selv hadde problemer med amming, og som står oppført som rådgiver og konsulent for Rockefeller Foundation Food Initiative (etablert av oljemagneten John D. Rockefeller). Gründerne erkjenner at amming, naturlig morsmelk, er det beste for å sikre sunn utvikling hos barn, og at morsmelk inneholder tusenvis av unike molekyler i passelige mengder som gir optimal næring til spedbarn i vekst. De unngår å nevne de gode bakteriene som er i melken, at morsmelk er designet for å bygge et sterkt og sunt mikrobiom/tarmflora, som igjen blant annet bidrar til at barna utvikler et velfungerende immunforsvar. Det kan være de ikke har fått med seg denne viktige kunnskapen.

Justin L. Sonnenburg, Professor, Microbiology & Immunology, Stanford Medicine, har morsmelkerstatning på listen over faktorer som bidrar til mindre mangfold av mikroorganismer i vårt indre økosystem, tarmflora. Morsmelkerstatning bidrar ikke til et sundt mikrobiom. Kostfiber kan være sentralt for utvikling av en sunn tarmflora, og tarmmikrober er viktig for å unngå utvikling av lekk tarm. Morsmelk er rik på blant annet oligosakkarider som er god mat for tarmbakterier – og bidrar til vekst og sunn utvikling av tarmfloraen. Industrigrøter til babyer er også tilsatt morsmelkerstatning. Industriprodusert babymat som babygrøt, markedsføres aggressivt på mange plan, nå også av influensere som blir sponset. Et økende antall bekymrede foreldre søker hjelp på helsestasjonen og legevakt for hva de skal gjøre med babyen som har store ubehag på grunn av forstoppelse eller løs mage. Der blir de anbefalt avføringsmidler som Movikol, og bruken av preparatet blant sped- og småbarn har økt enormt de siste årene.

 

«Dyrket morsmelk»

Selv om selskapet hittil kun har klart å produserte laktose og kasein, som naturlig finne si morsmelk, virker det som om gründerne er overbevist om at produksjonsmetodene de bruker gjør det mulig for dem å designe noe som er ernæringsmessig, men ikke nødvendigvis immunologisk, nærmere lik morsmelk.
I 2011 uttrykte en forsker bekymring for nye ingredienser i erstatning, produsert med hjelp av nye teknikker omtalt som «sikre» og «effektive»,  ikke nødvendigvis gir helsemessige fordeler. Biomilq markedsfører produktet som «menneskelig morsmelk», eller som de selv foretrekker å kalle det: «dyrket brystmelk».
På Biomilqs nettsted skriver de at de vil bruke humane brystceller for å produsere melken. Morsmelk inneholder genetisk informasjon fra mor. Kan det være en fare for at fremmed RNA eller DNA blir overført til barnet og endre gener? 

Nyheten om at morsmelk dyrkes i et laboratorium, vil sannsynligvis være mindre fremmed for offentligheten nå som  populariteten rundt labdyrket kjøtt har økt (Rockefeller Foundation samarbeider blant annet med EAT). Er det tilfeldig at Bill Gates og mange av hans partnere også har vært opptatt med å finansiere “billionaire burgere” og andre syntetiske matvarer som forandrer både maten og matvanene våre? Vevskonstruert kjøtt dyrkes ved bruk av blod, Beyond Meat inneholder MSG og GMO ingredienser, Impossible Foods inneholder GMO soya, Motif Ingredients forsker på  laboratoriebasert mat, og Apeel Sciences produserer belegg for produkter laget av planteavledede materialer av ukjent herkomst.

 

Morsmelkens mange fordeler

I tillegg til å gi babyen næring, gir brystmelken også beskyttelse. Ingen morsmelk er lik. Den påvirkes av mor, inneholder stamceller, hvite blodceller og nyttige bakterier fra mors mikrobiom, samt andre bioaktive komponenter som antistoffer fra mor, enzymer og hormoner fra mors endokrine system.  Morsmelkens innhold hjelper barnekroppen å utvikle seg normalt, bekjempe infeksjoner og forebygge sykdom.
På 1970- tallet ble det tydelig at morsmelkerstatningen bidro til at spedbarnsdødeligheten økte. Dette fordi Nestlé drev aggressiv markedsføring mot fattige mødre i utviklingsland, noe som førte til underernæring og dødsfall blant millioner av spedbarn. Selv om det er gjort en god jobb  for å promotere amming, er drikkevannet som morsmelkerstatninger blandes ut med, ikke blitt bedre.
Fremfor å investere millioner i laboratoriedyrket produkt som i realiteten kan bidra til mer uhelse hos spedbarn, bør de som ønsker å gjøre en forskjell, spre kunnskap om morsmelkens fantastiske sammensetning og de unike fordelene amming har.
Løsningen er å gi bedre hjelp og støtte til nybakte mødre fremfor mer fokus på erstatning. Å bedre ernæring og hygiene blant verdens fattigste, viser også gode resultater. De aller fleste kvinner kan produsere nok melk dersom forholdene legges til rette og de får nok støtte og korrekt informasjon. Dersom alle som kan amme ammer, vil de resterende få prosentene (rundt 5-10%), kunne få donormelk fra de som produserer mye melk.

Ren ubehandlet geite/ku melk og kefir produsert av upastaurisert melk, er tradisjonelt vært gitt til spedbarn. Hoppemelk er det som ligner morsmelk mest, og er gitt til spedbarn og premature samt de som ikke tåler MME.  Naturlig syrnet kefirmelk beriker og styrker tarmfloraen.  Noen steder i verden gir de til og med fermentert grønnsaksjuice til spedbarn fra start, for å støtte barnets immunforsvar.

 

«Dyrket morsmelk» er ikke mat for tarmfloraen – det er ultraprossesert mat som ikke gir noen god start i livet. Mikroorganismene i tarmen vår trenger «levende», fersk mat. Vi må ta i bruk de beste løsninger basert på naturlig mat.

 

Artikkelen er skrevet med inspirasjon fra omtalt sak på nettsiden til Childrens Health Defense, en nettside jeg anbefaler å følge.

Kilder:

Om morsmelk

Childrens Health Defense

The Atlantic

Biomilq

Nestlés aggressive markedsføring av morsmelkerstatning

Foredrag av Justin L. Sonnenburg, Professor, Microbiology & Immunology, Stanford Medicine

Om hoppemelk

Artikler jeg tidligere har skrevet om barn med mageproblemer:

Barnet som ikke vil spise

Drikke som gjør godt for magen

Om Gates Foundation

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del