Barn kokkelerer med fisk på Skudefestivalen

  • Skrevet av Margit Vea
  • 28. juni 2012

Skudefestivalen er en festival ved havet, og i år får barn fra 6 års alderen muligheten til å lage og spise fisk mens de er på festivalen. Jeg har savnet fokus på fisk og muligheten til å spise god fiskemat på festivaler i distriktet. Og hvor passer det vel bedre å sette fisk på matfatet enn nettopp norges største kystkulturfestival, Skudefestivalen? Takk til festivalkomiteen som tente på idéen!

(Foto: Skudefestivalen)

Fiskesprellgir støtte til dette tiltaket, og festivalen selv bidrar slik at dette blir et gratis tilbud til barna.

Vi starter fredag 29 juni kl. 12 og holder på til kl. 16.00 både fredag, lørdag og søndag. Deltakerne får velge mellom flere fiskesorter som torsk, sei, lyr, breiflabb og laks, og marinader om de vil. Fiskepakken skal griller og de får velge mellom flere grønnsaker (se oppskrift lenger nede).

Referat fra festivalen kommer om litt!

FISKEPAKKER PÅ GIRLLEN

Beregn ca. 170–200 g fiskefilet per person, eller så mye barna spiser, og grønnsaker etter ønske. Dere kan også bruke andre fiskeslag enn de som er foreslått her. Pakkene kan stekes i ovnen eller legges på grillen.

Slik gjør du:

1. Frens fiskefileten for ben og skinn og kutt i passende biter.

2. Legg fisk og grønnsaker etter ønske på et ark grillfolie penslet med olje eller smør.

3. Dryss over krydder, salt og pepper etter ønske. Legg over rømme eller saus etter ønske.

4. Pakk folien sammen og legg den på grillen.

5. Skattkisten trenger 5 til 10 minutter på en god varm grill. Tidene er litt avhengig av mengdene i skattkisten. Det er lurt å ikke lage den for stor, lag heller flere.

Kokosmelkmarinade

olivenolje

½ dl søt chilisaus 1 ½ dl kremet kokosmelk

4 x 200 g fiskefilet eller koteletter av laks eller ørret

Grønnsaker som passer godt til:

2-4 minimais (ev. gulrøtter) delt i to en håndfull korianderblader

200 g bønnespirer

ev. eple i båter

Teriakimarinade (4 porsjoner)

4 x 200 g fiskefilet eller koteletter av laks eller ørret

1 dl teriakisaus

saft av 1 sitron

Grønnsaker som passer godt til:

2-4 vårløk

små brokkolibuketter 1 gulrot i staver

Slik gjør dere:Smør litt olivenolje eller smør på folien før du legger på ingrediensene. Bland den søte chilisausen med kokosmelk eller teriakisaus med saft av sitron i en stor bolle. Legg fiskefiletene i bolle og pass på at all fisken dekkes av saus. Vask og skjær grønnsakene.

Legg først grønnsakene og urtene på folien og deretter fisken. Hell over eventuell saus som er blitt til overs. Brett folien over fisken og pakk den godt inn. Legg foliepakkene på en rist over grillen i 5 til10 minutter, eller stek dem i ovnen.

SALATKEBAB

I denne salatkebaben kan du ha både stekt fisk og reker, men også grillet fisk eller kjøtt er godt.

Tips: En Peel Appeal er god å strimle gulrøttene med. Prøv også en god potetskreller når du strimler kål, kanskje det er lettere enn å bruke kniv?

1 issalat

5 hvitløksfedd

½ lite kålhode

3 gulrøtter

1 løk

2 ss peanøttolje

2 dl kraft eller vann

2 ss soyasaus

1 ts brunt sukker

pepper

stekt fisk eller reker til å ha på toppen

Slik gjør du:

1.Skyll issalaten og ta bladene forsiktig fra hverandre. Legg dem i en bolle.

2. Skrell og hakk hvitløken.

3. Skyll og strimle kålen i tynne strimler. Bruk en kniv eller prøv med potetskreller.

4. Skrell og strimle gulrøttene.

5. Finhakk løken.

6. Varm oljen i en wok. Fres hvitløken , kål, gulrøtter og løk i et par minutter. Ha i kraft eller vann, soyasaus og sukker. La blandingen surre i 5 minutter.

7. Smak til med pepper. Fordel blandingen i issalatblader og legg på stekt fisk og/eller reker, fisk eller kjøtt.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del