Bakerens hemmelighet – Iduns hemmeliget…

  • Skrevet av Margit Vea
  • 5. oktober 2013

Bakerens hemmelighet er Iduns hemmelighet. Nå vil de ha oss til å jukse med hjemmebasten også! På emballasjen står enzym på ingredienslisten…. hum… jeg gikk på internett for å se om jeg kunne finne ut hvilket enzym dette var (hadde mine mistanker…), men der fant jeg ingen informasjon. Jeg sendte e-post til Idun og fikk til svar at enzymet er Hvetegluten.

I moderne hvetesorter er glutenet hardere enn i de gamle kornsortene. Gluten øker melets bæreevne og gjør at det er enklere å få et luftig og fint resultat når du baker. Men gluten er et protein som i utganspunktet er vanskelig å fordøye for mennesker. Rundt 50 % av befolkningen i vestlige land har problemer med mage og fordøyelse. 70 % av immunforsvaret vårt er i mage/tarm. Forurensninger som Bakerens hemmelighetstresser miljøet i mage/tarm, som igjen kan føre til at immunstystemet vårt svekkes.

I stedet for Bakerens hemmelighetbør det stå Hveteglutenpå emballasje, samt en advarsel: Er vanskelig å fordøye og kan skape STORE problemer i tarmen.

Man skulle ikke tro at det var nødvendlig å tilsette hemmeligheter i deigen når moderne hvetesorter i seg selv har egenskaper som gjør at brødet hever for raskt. Men skitne triks og uærlige snarveier taes i bruk når industrien kun har «råd» til å la industribrødene sine heve gjennomsnitt 10 til 15 minutter.

Kast det i søpla – få det bort fra butikkhyllene – skriv og klag til Idun som med «hemmeligehetene» sine bidrar til at flere og flere får problemer med mage, tarm, fordøyelse, betennelser osv, osv…

Her har du noen tips til hvordan bake gode brød uten lumske hemmeligheter og juks:

1) Ta deg god tid. Du trenger ikke ekstra hvetegluten om du har tid til å la deigen få heve lenge. Det gir også et mer smakfullt resultat.

2) En gjærpakke holder til mange brød om du bare lar deigen få heve litt lenger. 5 gram gjær holder som regel til to brød, og da bruker jeg som regel kun en time lengre enn om jeg bruker 50 gram.

3) Bruk gamle kornsortene som enkorn, emmer og spelt. Rug, bygg og havre er også sunne og gode kornsorter vi med fordel kan øke forbruket av. Du kan bestille korn på nettet:

spesialkorn.no

holli-molle.no

4) Lag surdeigsbrød. Det smaker fantastisk og er bedre for tarmen da det inneholder gode melkesyrebakterier som uskadeligjør glutenet under heving slik at brødet blir lettere å fordøye.

Surdeigbrødet står til heving på kjøkkenet… har stått og godgjort seg i hele dag:-)

Likte du artikkelen? Ikke glem å del