Alle barn har rett til god mat!

  • Skrevet av Margit Vea
  • 16. desember 2018

Alle barn har rett til å få god mat som gir de spennende smaksopplvelser og god næring. Dette siste året har vi fått flere henvendelser fra mødre som er oppgitt og fortvilet over hva barna deres tilbys i barnehagen, skolen og SFO. Dette er noe vi ønsker å gjøre noe med, og kommer til å ta tak i samt skrive mer om i 2019. Vi ønsker å samle kreftene og inspirere flere til å bli med å revolusjonere både babymaten og maten barna får servert i barnehagen, SFO og andre steder.

Her er et innlegg fra ei mor som vi vil dele med dere:

I Norge, et av verdens rikeste land, klarer vi ikke å tilby våre minste og mest sårbare god næring. Som mor blir jeg helt fortvilet over hva som serveres de minste, fra de er nyfødt og i årene fremover. Morsmelkerstatning blir for flere og flere mødre presentert som den beste næringen for deres barn, med begrunnelsen at her får babyen akkurat det den trenger av energi, proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Men hva med morsmelken da? Det er få som snakker om hvor fantastisk bra morsmelk er, så nøye sammensatt den er for til enhver tid å tilfredsstille hvert enkelt babys behov. I stedet får vi mødre en følelse av at vi ikke er gode nok for barna våre. Vi klarer ikke å gi vår egen baby det den trenger. I mange av tilfellene der erstatning anbefales, så kunne man kanskje forsøkt med supplerende tiltak i en fase for deretter å gå tilbake til mer amming igjen.

Videre er det på tide med fast føde når babyen blir 4-6 måneder – det heter ikke mat når vi snakker om babyer, det heter nemlig fast føde. Det er merkelig at vi som foreldre ikke kan lage mat til barna våre, selv om flere av oss lager mat til oss selv. Babyer kan visst ikke spise mat, det beste for dem er fast føde på glass. Og så blir vi oppgitt over at vi har kresne barn? Alt de er blitt vant til både ser og smaker tilsynelatende likt, relativt smakløst og relativt søtt. Ikke ser det spesielt appetittlig ut heller…  Det de færreste også forteller oss, er at maten gjerne er eldre enn babyen selv, den kan stå i butikkhyllen (i romtemperatur) i opptil 2 år.

Når barna så starter i barnehagen, og man som forelder blir betrygget om at her har vi fokus på et godt kosthold, det er også med i rammeplanen, blir mange av oss foreldre overrasket. For følges det egentlig opp? Dessverre gjør det ikke det, fremmedgjøringen fortsetter. Barna lærer minimalt om grønnsaker. De får fiskeprodukter med under 30 % fisk, det er kos, sukker og posemat i lange baner. Og det stopper ikke i barnehagen men fortsetter inn i skolen og på SFO. Hvordan skal barna våre klare seg i den store verden? Lærerne har fått nøye opplæring i hvordan lage mat fra poser, noe de lærer videre til elevene. Er det dette vi ønsker å lære barna våre? Hva med god gammeldags potetstappe i stedet for posepotet? Hva med grønnsaker i stedet for en mos av alt mulig rart?

Det er på tide å snu før det er for sent! Dette går ikke, våkn opp!

Foreldre og ansvarspersoner må komme sammen, tvinge frem en forandring. Vi må lære barna våre hva som er mat og god næring. Vi må få tilbake troen på oss selv, at vi faktisk er mer enn gode nok til å lage god og næringsrik mat til våre egne barn!


Har du synspunkt rundt dette? Del dem gjerne med andre. Skriv noen ord i kommentarfeltet, eller send oss din historie på e-post til margit@margtivea.no

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del