10 klassinger serverte frokost til over 200 gjester i Skudeneshavn

  • Skrevet av Margit Vea
  • 2. juni 2013
Elever serverer nystekt omelegg med valgfritt fyll.

Turen til sentrum i Skudeneshavn lørdag 1 juni, fikk servert gratis frokost av 10 klasseelevene. På menyen sto omelett med hjemmebakt brød, havregrøt trukket i eplemost over natten og hjemmelaget frokostblanding (Granula). Mange av gjestene etterlyste oppskriften på Granula og havregrøt – dem har jeg nå lagt ved nederst i dette innlegget.

Kvelden i forveien ble klassen (20 elever) delt i grupper for å bake brød, kakke egg, hakke grønnsaker og urter til omelett, lage frokostblanding og legge havregryn i eplemost. Elevene var utrolig positive og engasjerte. Det ble en sosial og lærerik opplevelse!

Så og si alt som ble servert var økologisk, og mange av gjestene fikk for første gang smake deilig tjukkmjølk fra Røros Meieriene. Forhåpentligvis vil flere Karmøybuer etterspørre de gode økologiske produktene i nærbutikken. Egg til omeletten ble sponset av Dahls hønseri.

Det var Sommergospel og handelsstanden i Skudeneshavn som spanderte frokosten til de omlag 250 frokostgjestene. Dere kan lese mer om opplegget på nettsidene til Karmøynytt.

Elevene foklarer oppskriften på frokostblanding

Granula

Dette er forslag til hva dere kan ha i denne frokostblandingen, granulaen. Dere må gjerne bytte ut noen av ingrediensene.

250 g havregryn

50 g valset spelt50 g solsikkekjerner

50 g sesamfrø

50 g mandler, hakket50 g valnøtter, grovt hakket50 g hasselnøtter, grovt hakket3 ss rørsukker2 klyper maldonsalt1 dl eplemost (eplejuice)1 ss honning1 ss smørlitt kanel, kan sløyfes75 – 100 tørket frukt, for eksempel tørket eple

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker, epler og kanel. Ha eplemost, smør, sukker og honning i en kjele og varm opp til alt er oppløst. Smak ev. til med kanel. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.

Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader i ca. 40 -50 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen ca. hvert 10 – 15 minutt for å få et jevnt stekt resultat.

Avkjøl og tilsett tørka frukt og ha blandingen i en boks. Holder seg godt i 1 måned.

Havregrøt som ikke trenger kokes

3-4 porsjoner

Dette er en frisk og syrlig havregrøt som ikke skal kokes, kun ligge i bløt. Grøten er også super for melkeallergikere – dere sløyfer da melkeyoghurt. Bruker dere lettkokte havregryn, trenger dere sannsynligvis noe mindre væske. Prøv dere frem

Trinn 1:

6 dl store havregryn

4 dl eplemost

Trinn 2:

  1. 2 dl gresk yoghurt

1 eplehasselnøtter eller mandler etter smak

Slik gjør dere: Ha havregryn og eplemost i en bolle med lokk. Sett i kjøleskapet natten over, eller et par timer, til havregrynene har trukket til seg væsken.

Hakk nøttene og rist dem litt i stekepannen eller på et bakepapir i ovnen (lag en stor porsjon som holder til flere ganger). Nøttene kan males eller finhakkes til mindre barn. Bland i yoghurt, revet eple og hakkede nøtter i røren rett før servering.

– Vil dere bake brød? – Ja! , svarte elevene, og bakte 20 brød!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del